Fóliasátor fűtés

Fűtőfólia szerepe a fóliasátor fűtésében

Fóliasátor fűtés célja, és fűtés kivitelezési lehetőségek

Mi a fűtés céla?!

A fólaisátor fűtésének célja, hogy a termelő a lehető leggyorsabban tudja portékáját piacra dobni, ezzel extra bevételhez jutni. Ez teljesen érthető is, hisz nem kis kockázatot és költséget jelent a mezőgazdaságban a fóliás termesztés.

Fűtési szintek

A fóliasátrak fűtésének kialakításánál tudnunk kell a pontos célt, mire szeretnénk használni a fűtésrendszert. Három különböző kategóriába sorolják a termelők a növény hőigényét.

1, Vészfűtés

2, Mérsékelt fűtés

3, Fiziológilag optimális fűtés

Vészfűtés: A fűtésrendszerrel kapcsolatban annyi az össz elvárás, hogy a növények nem puszuljanak el a hidegben. Ez természetesen növényenként eltérő, a fűtés tervezésénél erre figyelni kell. Beruházási kölség tekintetében ez a legalacsonyabb, hátránya, hogy nehéz vele tervezni, hisz a kritikus időszakban a növények nem tudnak megfelelően fejlődni, csak az időjárás jobbra fordulását követően. A növények értékesítése ebben az esetben csúszik, így sajos csökken a bevételi lehetőség is.

Mérsékelt fűtési szint: Ebben az esetben a fóliasátor hőmérsékletét olyan szinten tartjuk, hogy az alacsony hőmérséklet se okozzon kellemetlenséget a növények fejlődésében. Csökken a piacra jutás ideje, jövedelmezőbbé vállik a  növénytermesztés. A fűtés beruházási kölség természetesen magasabb az elözőhöz képest, de a várható bevétel is jóval magasabb.

Fiziológiailag optimális fűtési szint: A fóliasátrak fűtésénél ez a legoptimálisabb, hisz olyan hőmérsékletet tudunk tartani, ami a növény fejlődéséhez a legkedvezőbb. Pontosabban lehet tervezni a piacra jutást, extra nyereséget elérni a gyorsabb és biztosabb növekedéssel.

A fűtőfóliaval könnyen és gazdaságosan lehet megoldani a fenti fűtés szükségleteket. Számtalan kivitelezési mód lehetséges, a legelterjedtebb a palántanevelésnél van.  A fűtőfólia egyenletes földhömérsékletet biztosít, ami főleg a csirázási-kelési időszakban fontos.

 

Infra fűtőfólai

Az intelligens fűtőfólia 0,5 méter széles és 100 m hosszú gyárilag. Ezt a hosszságot lehet méretre vágni a helyszín vagy a tepelítési szokásoknak megfelelően. A gyakorlatokban fólia sátor esetében 8-10 méteres darabokat használunk. Pl. 1,2 méter széles 50 méter hosszű asztal esetén 2 sorba teszük a fűtőfóliát 9,5 méter hosszú darabokból.

A legtöbb esetben  a növénytermesztésnél a földhömérséklet a lényeges, ezért több mérési ponto helyezünk el a növények földjében. A fenti példa esetében 10 méterenként volt kontról. A vezérlés úgy lett kialakítva, hogy minden 10 méters szakasz külön volt vezérelhető termostátról vagy okostelefonról, így különböző hömérséklet biztosítása volt lehetséges ugyan azon az asztalon, nem utolsó sorban, pedig csak ott kell fűteni, ahol növény is van.

Fűtőfólia hatalmas előnye a könnyű vezérelhetőség, és a fűtés csak ott történik, ahol szükséges, nem kell az egész sátratdrága pénzért feleslegesen fűteni.

Teljesítmény:

Sátorfűtés esetén 220 W/m2 vagy 400W/m2 teljesítmény javasolt. A megfelelő teljesítmény kiválasztását nagyban befolyásolja a felhasználás jellege. Padló fűtés esetén elég a 220 W/m2, míg falfűtés vagy mennyezetfűtés esetén a nagyobb teljesítményt javasoljuk.

FRISSÍTÉS:

Az elmúlt hónapokban megjelent egy speciálisan palánta fűtésre kialakított Fűtőfólia. 0,25 cm széles és 20-25 m hosszúságban fektethető. 1.990 Ft/m . Részletek a termékről itt. 

Hirlevél feliratkozás

Szeretnék értesülni a legfrisebb kivitelezésekről, hírekről.

Cím

1138 Budapest, Úszódaru u. 10

Telefon

0036 20 400 7 400

E-mail:

info@futofolia.hu

www.futofolia.hu

error: Content is protected !!